sateliti

4/20/10

Menta/NANA

Porodica: usnjače (Labiatae)
Narodna imena: menta, zlatna metvica, vrtna metvica, nana, crna metvica

>>> sve vrste nana vole VLAZNO ZEMLJISTE

Nana je korov i brzo ce se siriti!
OPIS BILJKE
Metvica je višegodišnja biljka nastala križanjem vodene (M. Aquatica L.) i klasaste metvice (M. Spicata L.). Biljka naraste 30 do 80 cm u visinu i pruža brojne podzemne i nadzemne izdanke koji se lako ukorijene. Stablo joj je razgranato i obraslo nasuprotnim ovalno jajastim listovima s nazubljenim rubom. Cvjetovi su crvenkasti ili ljubičasto-crveni, skupljeni u klasaste cvasti na vrhu grančica. Razmnožava se isključivo vegetativno s podzemnim ili nadzemnim izdancima ili ukorijenjenim stabljikama, jer pri razmnožavanju sjemenom degenerira. Osjetljiva je na sušu i niske temperature, ali će vrlo dobro uspijevati i u malo većem loncu na vašem balkonu gdje može i prezimiti. Pritom treba paziti, ako je riječ o natkrivenom balkonu, da se zemlja tijekom zime potpuno ne sasuši.

Listovi se beru u srpnju i kolovozu kada biljka sadrži najviše eteričnog ulja.

Upotrebljava se za proizvodnju likera , koktela (mohito sa rumom) , bombona , sladoleda, čaja od nane, začin je dobar za jela koja se teško vare i za sva crna mesa kao što su juneće , ovčije , pernata i dlakava divljač .


moJITO NANA















-0.04l rum-a (beli, zlatni ili crni)
-1-2 kasicice braon secera (po ukusu)
-1/2-1 lime-a isecenog na kocke (zavisi od velicine)
-soda-voda ili kisela
-5-6 listova nane (zavisi i od velicine lista i od jacine)
-lomljeni led (u krpi, o sto )

Staviti secer, lime, listove nane u duboku casu i zajedno izgnjeciti tuckom za avan, dodati led, rum, i vodu do kraja case. I maksimalno uzivati na ovih 40 stepeni


-> u krem od cokolade
-> meso sa rostilja
-> sarme

No comments:

Post a Comment