sateliti

4/9/07

FICUS BENJAMINA

Rod fikusa ima oko 600 vrsta i mozemo ga naci u svim toplijim delovima sveta.Zalosna smokva pripada porodici Moraceae.
Fikus Benzdamina je verovatno najpoznatiji varijetet sa malim listovima.Zalosna smokva ima skladno povijene grane , posebno kada biljka poraste.
Kao i ostale biljke sa malim listovima u kuci moze porasti do 5 m.Listovi su svetlozeleni do 8 cm dugi i oko 2,5 cm siroki.Imaju peteljke. Potrebno im je svetlo mesto da bi bujale ali su osetljive na hladnu promaju.Kao i druge vrste fikusa otporna je na suv vazduh zahvaljujuci kozastom kao voskom presvuchenom lishcu.
Fikus nitida ili rubinginosa ima lishce slicnog oblika i velichine ali raste uspravnije.Njena stabljika je kao u breze.
Fikus australis je shireg lista.Rado se grana a listovi su kao u gumijevca ( fikus elastica ) samo su manji ,dugi oko 10-12 cm.
Fikus diversifolija je jedna od najotpornijih vrsta u porodici.Listovi su mali , gotovo okrugli i rastu rastrkano na granama sto izlaze iz uspravne biljke.Biljka stvara zelene bobice koje prije otpadanja postanu zuto - naradnzdaste.Nije teska za uzgoj ali se retko gaji.Poznata je i kao Fikus deltoidea.

Ficus diversifolia pogodna je za tamnija mesta!



TEMPERATURA
Sve sem Fikus diversifolija zahtevaju 13-15* C a Fikus diversifolija uzsmanjeno zalivanje moze podneti i 7*C

VODA
Kao i vecina fikusa ni ove biljke ne zalivajte previse jer ce listovi pozuteti i otpasti.Zalivajte najvishe 2 puta nedeljno leti a zimi svakih 7-10 dan Biljka nikako nesme stajati u vodi

VLAZNOST VAZDUHA
Svim tim biljkama ce dobro doci svakodnevno prskanje mlakom vodom

PRESADJIVANJE
Jednom godishnje ,najbolje u prolece.Kod odraslih i velikih biljaka promenite samo gornji sloj zemlje

preuzeto sa biljnog carstva

No comments:

Post a Comment