- kvasac zivi u vodi da zasumi
- mesano t 500 i t 400 brasno sa malo soli i secera i jabukovog sirceta i ulja
-2x da naraste
Sa maslinama
- 600 g integralnog brašna
- 300 g oštrog brašna
- 1 dl maslinovog ulja
- 0,5 l piva
- 14 g suvog kvasca
- 3 ravne kašičice soli
- 200 g crnih maslina
- 1 kašika mlake vode
- 1 kašika brašna
* Brašno pomešajte sa kvascem, dodajte so, ulje, pivo i zamesite glatko testo. Oblikujte poluloptu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste. Razvucite testo na debljinu 2,5 -3 cm i poređajte prosušene i iseckane masline. Pospite sa malo brašna, blago pređite oklagijom, preklopite testo na 4 dela i na sobnoj temperaturi ostavite 1/2 sata da ostoji. Testo premesite, oblikujte hleb, premažite mlakom vodom, izbodite na nekoliko mesta viljuškom i stavite 15 minuta da se peče na 220°C stepeni, smanjite temperaturu na 200°C stepeni i pecite još 20 minuta. Pečen hleb poprskajte vodom, zavijte u salvetu i ostavite da se ohladi.
Savet plus: U ovo testo možete da stavite i začinsko mediteransko bilje, bosiljak, origano, ruzmarin ili žalfiju.
Hleb za svaki dan
- 2 kg oštrog brašna
- 1 kg ražanog brašna
- 50 g svežeg kvasca
- 1 kašičica meda ili žutog šećera
- 1 kašika soli
- 2 kašike ulja
- malo putera
* Razmutite kvasac sa malo šećera ili meda i toplom vodom i ostavite da odstoji dok ne zapeni. Pomešajte obe vrste brašna i so, napravite udubljenje na sredini pa u njega sipajte malo meda, kvasac, ulje i, dodajući toplu vodu, zamesite testo. Izručite na radnu površinu i mesite 10 minuta dok testo ne postane glatko. Oblikujte loptu, razrežite je nožem unakrst po površini, prekrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu. Premesite, podelite da 6 delova i formirajte okrugle hlepčiće ili veknice (razvucite testo oklagijom, pa urolajte, bolje će da se ispeče). Poređajte hlebove u plehove i ostavite još 40-45 minuta da narastaju, pa stavite u zagrejanu rernu. Posle par minuta smanjite temperaturu i nastavite da pećete. Ako želite reš koricu držite u rerni posudu s vrelom vodom, a ako želite meku, premažite hlepčiće maslacem 10 minuta pre kraja pečenja. Ispečene hlebove ohladite na žičanoj rešetki.
Brzi hleb
- 250 g ražanog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 3,5 dl mlake vode
- 1 kocka svežeg kvasca
- 50 g semenki suncokreta
- 50 g semenki lana
- 50 g prepečenog susama
- 2 kašičice soli
- 2 kašike jabukovog sirćeta
* Kvasac rastopite u mlakoj vodi i odmah dodajte sve ostale sastojke. Zamesite testo i ako se lepi, dodajte još brašna. Oblikujte 2 veknice, stavite ih u hladnu rernu i tek tada je uključite.
Sa šargarepom ili bundevom
- 4 šargarepe ili komad bundeve
- 2 šolje integralnog pšeničnog brašna
- 1 šolja ražanog brašna
- 1 šolja prepečenog i očišćenog semena suncokreta
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- istucano seme korijandera
- origano, biber
- beli luk, tucana paprika
- malo cimeta i struganog oraščića
* Šargarepu ili bundevu isecite što tanje na štapiće. Stavite da se dinsta na zagrejanom ulju sa malo vode i čenom belog luka da omekša. Pomešajte brašno, so i začine, dodajte ohlađeno povrće i, po potrebi, malo mlake vode. Zamesite testo, dodajte suncokret, oblikujte hleb i opecite 45-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Savet plus: U svako testo za hleb, bez obzira na vrstu, stavite šaku sojinog brašna. To će da obogati hleb belančevinama i da mu da poseban ukus.
Hlebići sa začinskim biljem |
Autor atra | ||||||
Utorak, 29 Decembar 2009 00:16 | ||||||
250 g brašna 1 kk soli 3 sk maslinovog ulja 1 sk svežeg, seckanog bosiljka 1 kk majčine dušice 1 žumanac 150 g sojinog, prosenog ili ovčijeg mleka 1 sk vode 1/2 kk šećera Pomešati brašno i prašak za pecivo i dodati so, ulje i mleko. Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od posude. Dodati (po mogućnosti) sveže bilje i testo istanjiti oklagijom do debljine od 1 cm. Vaditi hlebiće čašom (prečnika 6-7 cm) i staviti ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati smesom od žumanceta, vode i šećera i ostaviti 20ak minuta na toplom da počnu da rastu. Hlebiće peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni. Odlično se slažu sa vinom, sa mediteranskim jelima ili kao doručak. Najbolje je servirati ih dok su još topli Veštinu pravljenja hleba nije teško savladati, treba samo znati neka osnovna pravila! To su dakle saveti stručnjaka, ali nikako ne dozvolite da vas sva ta pravila uplaše i odgovore u nameri da umesite svoj lični hleb (puno osmeha). Iz mog iskustva, kako god uradili, ako kiselo testo mesite s ljubavlju i strpljivo vaše pecivo ce biti vazdušasto i ukusno. Za početak pokušajte! NAPOMENA! u svakom receptu mleko slobodno možete zameniti vodom. .
|
No comments:
Post a Comment