Posle sipka i borovnice, u persunovom listu ima najvise
vitamina C: u 100 grama ima cak 170 miligrama vitamina.
Bogat je jos provitaminom A, vitaminima grupe B, cak i tako redak
vitamin B12 ( koji je znacajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca).
vitamina C: u 100 grama ima cak 170 miligrama vitamina.
Bogat je jos provitaminom A, vitaminima grupe B, cak i tako redak
vitamin B12 ( koji je znacajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca).
Lisce persuna valja uzimati u svezem stanju, jer jedino tako
zadrzava svoja bitna svojstva. Ne valja ga susiti
niti konzervirati: moze se, medjutim, zamrznuti.
zadrzava svoja bitna svojstva. Ne valja ga susiti
niti konzervirati: moze se, medjutim, zamrznuti.
Peršun je dvogodišnja biljka. Pošto mu treba dugo da proklija, može se sijati najprije u saksijama, a inače se sije u martu na otvorenom. Otporan je na mraz, pa ako ga tokom zime prekrijete suhim šibljem, u rano proljeće možete brati svježe listove. Peršun svake godine morate saditi na drugom mjestu.
No comments:
Post a Comment