razne spagete ->
sa sugo sosom
otopiti jednu kasiku maslinovog ulja i 1 kasiku butera, dodati iseckani i ocisceni luk i garlic, ali ne u kljucalo ulje. cetiri fresh tomato dodati u kljucalu vodu, ocistiti od kore, procediti, propasirati i pomesati sa lukom i garlicom. to nije sve, tajna je:
1 mala kasika secera i sok od pola limuna se doda u paradajz, to daje poseban ukus.
Sok agruma koji se dodaje sosovima za pastu ističe postojeće arome, i sprečava potpunu homogenizaciju sastojaka pri dužem kuvanju - čuva teksturu. Nikada ne dodajem limun, već sok od limete ili čak narandže. Ako stavite sok od narandže, efekat je isti kao da ste dodali sok od limuna i šećer.
Ja u bolonjeze i te fazone stavljam sledeću kombinaciju začina, odnos 1-1-1-1: bosiljak (zeleni naravno), timijan, majčina dušica i origano. To čudo zovem "mediteranski kombo" i najvolim da ga blago upržim u maslinovom ulju, pa na tome onda gradim sos. Puniji se ukus dobija.
To bi se u Francuskoj zvalo L`herbe de Provence.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Torteline sa pecurkama by MSMODESTY
(20 minuta od ulaska u kuhinju do punog tanjira)
Sastojci:
200gr pecurki
1 chen belog luka
narendana kora jednog limuna
60 gr putera
300ml slatke pavlake
60 gr sveze narendanog parmezana
sveze samleveni biber
malo muskatnog orashchica
Pecurke se proprze 2-3 minuta na puteru, pa im se doda beli luk, limunova kora, slatka pavlaka, biber i muskatni orashchic
na srednje visokoj temperaturi se sastojci sjedine 2-3 minuta
doda se parmezan i sve to zajedno prokrchka 2-3 minuta
u medjuvremenu su skuvane torteline pa se preliv sjedini sa testom:+vlasac/mladi luk
----------------------------------------------------------------------------------------------------
jos***
ideje: sos za testeninu: slatka pavlaka, vino i vlashac
uz dodatak nekog plavog sira i povrca (tipa brokoli)
bolonjeze gde secer dodje iz shargarepe a kiselkastost od vina
u poslednje vreme - samo rastopljen slani puter sa nekoliko listova zalfije
ili pavlaka, gorgonzola, vino i przeni orasi
izvor@ppp
No comments:
Post a Comment